» O vaca de lapte costa intre doua si cinci milioane de lei vechi. Uneori, in pret intra si vitelul ei. Cu atat isi vand animalele din batatura taranii din satele urgisite de Dumnezeu din estul judetelor Bacau si Neamt.
» In Fundul Tutovei si la Lipova din Bacau sau in catunul Nistria din Neamt oamenii dau vitele aproape pe degeaba samsarilor.
» Seceta, cumulata de ani si ani, a parjolit fanetele, a secat fantanile si a distrus culturile. Oamenii s-au saturat sa auda cum zbiara vitele de foame sau sa priveasca neputinciosi cum mor de inanitie.
"Hai, Sandele, hai, barbate, haide sus!", se roaga Mariana Gradinaru din satul Fundul Tutovei, comuna Plopana, judetul Bacau, o moldoveanca apriga de 48 de ani, de vitelusul ei cazut intr-o rana la marginea grajdului. Are vreo 50 de kile, dar, la varsta lui, trebuia sa sara de 80. Ma-sa e pe imas la pascut de buruieni, ca doar astea mai cresc pe dealurile din jurul satului. Porumbul, altadata pe timpul asta cat un stat de om, abia iti trece de genunchi, iar floarea-soarelui are palaria cat o palma de copil de tata. "N-avem apa in fantani si aducem de la trei-patru kilometri cu caruta. Nici mancare sa dam la vite n-avem… Dac-ar veni niste ajutoare cu nutret, sau ceva…", se jeluieste femeia in timp ce trage de un carut de butelie cu gabaritul depasit de un balot cu un soi de iarba vesteda culeasa de pe un deal chelit de soare.
"Cum sa dau calu’ pe nimic?"
Vecina-sa de peste ulita, Lacramioara Roman, si-a maritat vaca de opt ani, cu un vitel de doua luni, pe sase milioane. Normal, pretul corect batea spre 20 de milioane de lei vechi. "Am plans dupa ea, Doamne-Doamne… Da’ decat s-o auzi cum zbiara in ocol de foame, o dai si de pomana", povesteste cu un nod in gat taranca. In Fundul Tutovei, sat cu 550 de locuitori, n-a mai plouat decat o data din mai si oamenii au ajuns la d