Numarul minorelor care nasc copii s-a inmultit ingrijorator in ultimii ani. Virsta la care mamele nasc bebelusi e din ce in ce mai mica. Numai in primele 6 luni ale acestui an in Maternitatea braileana s-au nascut 57 de copilasi ale caror mame sint minore. Dupa cum am aflat de la dr. Mioara Salcudean, managerul Spitalului de Obstetrica-Ginecologie Braila, cel mai recent caz al unei mame minore care a nascut in unitatea pe care o conduce a fost in urma cu o luna de zile. Este vorba despre o mamica de 14 ani, din mediul rural, care dupa ce a nascut, a luat copilasul acasa. La nivel national, cea mai tinara mamica are doar 12 ani.
Potrivit statisticilor Oficiului Roman pentru Adoptii, in cursul anului trecut, in Romania s-au inregistrat peste 28.000 de mame minore. Ingrijorator este faptul ca, dintre acestea, 1500 de fete au nascut la virste cuprinse intre 13-15 ani si alte aproximativ 15.000 de adolescente au facut intreruperi de sarcina la virste fragede.
Exista foarte multe situatii in care fetele care au adus pe lume o noua viata nu se pot descurca si au nevoie atit de consiliere din partea unor persoane abilitate, cit si de protectie sociala. Fata de aceste aspecte, medicii sint de parere ca inceputul vietii sexuale, cit si nasterea la virste foarte fragede reprezinta un risc pe care tinerele fete si-l asuma, iar educatia in acest sens are un rol important. Pe de alta parte, desi in Romania exista un program national in domeniul contraceptiei si al planning-ului familial, consilierea si metodele contraceptive sint inca necunoscute pentru multe dintre tinere si adolescente, care prefera sa nasca la 14-15 ani sau sa inlature o sarcina nedorita recurgind la avort, in loc sa se adreseze unui cabinet de planning si sa primeasca gratuit contraceptivele necesare.
Principalul sprijin in cresterea nou-nascutilor este familia mat