Pe tema valorii proteinelor şi glucidelor din organism există multe controverse. Unii nutriţionişti cred că, sub nicio formă, proteinele animale nu pot fi înlocuite cu cele vegetale,
Pe tema valorii proteinelor şi glucidelor din organism există multe controverse. Unii nutriţionişti cred că, sub nicio formă, proteinele animale nu pot fi înlocuite cu cele vegetale, pentru că această a doua categorie nu are în compoziţie aminoacizii esenţiali care trebuie procuraţi din hrană. Alţii nu împărtăşesc acest punct de vedere.
Soia reduce riscul de cancer
Aşa se explică unele practici nesănătoase: fobia curelor drastice de slăbire, excesul de calorii la care apelează vârstnicii, preferinţele pentru proteine sau glucide spre care se îndreaptă sportivii de performanţă şi intelectualii etc. De exemplu, Gary Small şi Gigi Vorgan, specialişti în medicină preventivă şi antiîmbătrânire, autorii cărţii "Secretele longevităţii", susţin că proteinele pot fi procurate din carne, peşte, produse lactate, dar şi din vegetale, printre care nucile, seminţele, germenii de grâu şi, mai ales, din celebra soia.
Această plantă, din familia leguminoaselor, este unică deoarece conţine toţi aminoacizii necesari pentru formarea unei proteine complete, precum carnea. Soia conţine şi isoflavone, compuşi care au puterea să reducă riscul unor forme de cancer". Un consum moderat de proteine contribuie la menţinerea sănătăţii. Prea multe proteine declanşează boli cardiovasculare şi renale. Când se trece în cealaltă extremă, organismul nostru nu poate să-şi înnoiască proteinele pierdute (300 g zilnic). Concluzia moderaţiei rămâne un exemplu permanent.
Reţeta săptămânii:
Musaca de ştevie cu bureţi
Cantităţi: 500 gr bureţi sau ciuperci, 2 kg de ştevie, 5 cepe, 100 ml ulei de măsline,10 boabe de usturoi, 15 ouă de prepeliţă sau 8 ouă de găină, 3 linguri de pesmet,