Din cauza secetei si a lipsei de hrana pentru animalele din gospodarii, iesenii aleg sa isi taie gainile, porcii sau vitele pentru consumul propriu sau aleg varianta comercializarii lor in mod ilegal, fara a tine cont de normele sanitar veterinare. Vanzarile clandestine, fara nici un act de provenienta a carnii respective, reprezinta o posibilitate prin care consumatorul se poate imbolnavi, pentru ca stapanii nu au nici un fel de certificat pentru animalele detinute, prin care sa fie demonstrat faptul ca acestea nu sufera de vreo boala. Inspectorii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi, impreuna cu reprezentantii Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Iasi, au avut de la inceputul verii noua actiuni majore.
Cele mai multe animale au fost gasite la un grup de cetateni de etnie rroma, pe Drumul Hotilor, care face legatura intre Bucium si drumul spre Tomesti. "In cursul zilelor trecute am depistat o retea de rromi care doreau sa vanda 19 cai. Acestia se mutau din judet in judet, cu animalele care nu erau inregistrate in baza de date, cel mai probabil furate. Nu aveau nici nu fel de act doveditor, nici o autorizatie sanitar veterinara. Credem ca fac parte dintr-o retea de trafic de animale si, impreuna cu IPJ, facem mai multe cercetari in continuare", a declarat Nicolae Ivanciu, purtatorul de cuvant al DSVSA Iasi. Reprezentantii Directiei ii avertizeaza pe ieseni sa fie foarte atenti la ce produse cumpara si la conditiile in care acestea sunt vandute. Carnea sau produsele din carne nu trebuie cumparate decat din locurile special amenajate si care sunt autorizate din punct de vedere sanitar-veterinar.
Din cauza secetei si a lipsei de hrana pentru animalele din gospodarii, iesenii aleg sa isi taie gainile, porcii sau vitele pentru consumul propriu sau aleg varianta comercializarii lor in mo