Astronomii au descoperit un imens gol în Univers – o zonă din care lipsesc atât stelele, cât şi alte corpuri cereşti. Ce este şi mai ciudat este că lipseşte chiar şi materia neagră, lucru despre care se credea că este imposibil, de vreme ce se stabilise că ea este prezentă în întregul Cosmos.
Golul de materie a fost descoperit de cercetători cu ajutorul radio-telescopului VLA la aproximativ 2 miliarde de ani lumină de Terra. Astronomii au crezut iniţial că este vorba de o “gaură neagră” – o sferă de materie densă. “Ceea ce am găsit nu este normal, nu dacă ne raportăm la observaţiile de până acum ori la simulările computerizate despre evoluţia universului”, spune cercetătorul Liliya R. Williams de la Universitatea din Minnesota.
Universul, spun oamenii de ştiinţă, este “populat” cu stele vizibile, gaz şi praf cosmic, dar cea mai mare parte a materiei este invizibilă. Astronomii ştiu de existenţa materiei negre (invizibile) deoarece îi pot măsura efectele gravitaţionale. Mici viduri au mai fost detectate în Univers, însă niciodată până acum unul de dimensiuni uriaşe precum cel descoperit recent, potrivit LiveScience.
În plus, regiunea ridicase deja un semn de întrebare în privinţa radiaţiilor – constelaţia cea mai apropiată, Eridanus, pare a fi mult mai “rece” pe harta astronomilor decât alte constelaţii. Aceasta deoarece radiaţiile cosmice, atunci când trec printr-un vid, pierd energia fotonilor. Din contră, atunci când traversează o zonă cu materie, radiaţiile câştigă în energie.
O altă descoperire care i-a pus pe gânduri a fost cea a unei stele moarte în apropierea Terrei (în constelaţia Ursa Mică). Este vorba de fapt de o stea cu neutroni (stea care a suferit o explozie, formând o supernovă şi a cărei regiune centrală se prăbuşeşte sub propria gravitaţie, determinând combinarea protonilor şi electronilor – ceea ce formează neutronii).