O alimentaţie echilibrată, cu un conţinut bogat in vitamine şi fier, cu o raţie normală de grăsimi şi proteine este rezumatul unei nutriţii adecvate pentru viitoarea mămică.PRIORITATE - Cănd alimentaţia copilului depinde de cea a mamei
O alimentaţie echilibrată, cu un conţinut bogat in vitamine şi fier, cu o raţie normală de grăsimi şi proteine este rezumatul unei nutriţii adecvate pentru viitoarea mămică.
Â
Transformările corpului femeii in perioada de sarcină impun măsuri care să menţină sănătatea organismului matern şi cea a viitorului copil, de-a lungul intregii perioade de sarcină. Un rol important printre aceste măsuri revine alimentaţiei.
NECESAR. In mod normal o gravidă trebuie să aibă două mese principale pe zi, două gustări şi o masă specială de fructe. In alimentaţia ei trebuie să fie prezente in fiecare zi o jumătate de litru de lapte degresat sau echivalentul in brănză, smăntănă sau iaurt. Dintre legume se recomandă cele cu frunze verzi, care conţin acid folic, cum ar fi salata, spanacul, broccoli, vinete, andive, dar şi linte sau fasole, insă in cantităţi mai mici, deoarece sunt mai greu digerabile. Fructele proaspete nu trebuie să lipsească inaintea oricărei mese, iar impreună cu masa specială de fructe trebuie să insumeze cam jumătate de kilogram pe zi. Acestea au un număr mare de vitamine necesare organismului, mai ales in această perioadă. Medicii recomandă un singur tip de fruct la fiecare masă. Kiwi, banane, caise, piersici, mere, ananas sau mango sunt cele mai importante fructe ce ar trebui să fie prezente in alimentaţia gravidei. Carnea de pasăre sau cea de vită, precum şi peştele sunt foarte necesare, intrucăt ele asigură necesarul de proteine. Cărţile de specialitate recomandă şi prezenţa a măcar unui ou pe zi. Cerealele integrale sunt utile la micul dejun, deoarece conţin glucide. De asemenea, es