Te speli pe dinţi de cel puţin două ori pe zi, foloseşti aţa dentară, te duci la stomatolog, dar ceea ce mănânci îşi poate afecta şi dinţii, şi gingiile. „O alimentaţie sănătoasă te ajută să îţi menţii un corp de invidiat, dar ceea ce mănânci îţi afectează sănătatea dentară”, spune dr. Paula Shannon Jones, de la Academia de Stomatologie Generală.
Zahărul poate face rău. Iar unele alimente pot produce carii, dar altele te pot proteja. Specialistul susţine că o mână de chipsuri sau chiar o chiflă poate fi la fel de dăunătoare dinţilor şi gingiilor precum o prăjitură cu bucăţi de ciocolată.
Orice carbohidrat se „sparge” în zaharuri, care duc la formarea plăcii bacteriene, ce poate afecta gingiile şi poate duce la apariţia cariilor, mai spune medicul. Alimentele bazate pe carbohidraţi, cum ar fi pâinea şi biscuiţii, tind să aibă „o textură adezivă”, prinzându-se uşor între dinţi sau sub linia gingiilor, unde apoi se acumulează bacteriile, spune dr. Christine Gerbstadt, de la Asociaţia Americană de Nutriţie.
De aceea, medicii dentişti recomandă ca aceste alimente să fie consumate în timpul meselor principale, în loc de gustare. Ceaiul negru şi verde conţine polifenoli, compuşii antioxidanţi din plante previn placa bacteriană, reducând riscurile de apariţie a afecţiunilor gingivale şi de formare a cariilor.
„De asemenea, ceaiul are potenţial în reducerea respiraţiei urât mirositoare din cauză că inhibă creşterea bacteriilor”, explică dr. Christine D. Wu, de la Colegiul Dentar Chicago din cadrul Universităţii din Illinois, care a participat la mai multe studii privind efectele ceaiului asupra danturii.
Medicii dentişti avertizează şi în privinţa băuturilor răcoritoare acidulate. Cele mai multe băuturi acidulate, băuturile energizante şi alte sucuri, conţin acizi, cum ar fi cel citric şi fosforic, care pot eroda smalţul dinţilor, chiar dacă nu a