Foto: Cotidianul
Aceasta este concluzia Corpului de Control al ministrului Internelor, in urma verificarilor incepute in luna februarie a acestui an, la solicitarea lui Vasile Blaga, dupa un sir de anchete ale ziarului Cotidianul despre politistii imobiliari.
Mai multi angajati ai MIRA au devenit proprietari ai locuintelor de serviciu pe care le inchiriasera, desi aveau alte case in proprietate - fapt interzis de lege.
Apartamentele s-au vindut incepind cu anul 2005 si, pe linga faptul ca preturile erau de trei-patru ori mai mici decit cele ale pietei, Parlamentul le-a mai facut un hatir: a scazut dobinda in lei de la 8 la 5% si i-a scutit de plata TVA.
Multi au dat declaratii notariale false, din care reiesea ca nu aveau alte case sau ca acelea pe care le detin deja nu intrunesc conditiile minime de trai decent. Nimeni nu a verificat declaratiile la cumparare, iar Corpul de Control a inceput inspectiile abia dupa scandalul din presa.
Iata cum s-au finalizat. Dintre dosarele cercetate, opt au fost deja trimise la Parchet de o subcomisie a Corpului de Control, care a analizat cum s-au vindut locuintele MIRA la inspectoratele judetene. Alte 12, de la comisia care s-a ocupat de locuintele din Bucuresti, au primit propunere de inaintare catre procurori.
Doua au fost retrimise la Corpul de Control, alte sase la Directia Generala Juridica din MIRA, patru la organele de cercetare penala, trei dosare sint cercetate disciplinar, iar unul se afla la DGA.
La acestea se mai adauga alte sapte cazuri in care Parchetul a fost deja sesizat de Directia Generala Anticoruptie (DGA), care a avut o cercetare paralela si distincta, inceputa inaintea Corpului de Control. In total, 42 de dosare, intrucit unul dintre ele are propunere de inaintare atit la Parchet, cit si la Corpul de Control al ministrului.
Sub