• La Academie participa un numar de 33 de specialisti, dintre care 11 sunt din tari precum Ungaria, Germania, Bulgaria, Ucraina, Georgia, Polonia, Serbia, Grecia, Spania • Ceilalti 22 de specialisti sunt reprezentantii tuturor Directiilor si Inspectoratelor Politiei de Frontiera din tara • Tema care va fi dezbatuta in intervalul 3 - 7 septembrie este "Migratia ilegala. Metode de combatere"
Ieri a avut loc deschiderea oficiala a Academiei de Vara a Politiilor de Frontiera Europene, la sediul Scolii de Formare Initiala si Continua a Personalului Politiei de Frontiera Iasi, in prezenta inspectorului general al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, chestor principal de politie, Nelu Pop. Acesta si-a exprimat convingerea, in prezenta a 33 de specialisti, ca acest tip de activitate pe care il presupune Academia nu poate fi decat benefic tuturor statelor participante. E vorba de un schimb de idei, din care fiecare are ceva de invatat. De asemenea, Pop a mai precizat ca, desi multi s-au asteptat ca dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana sa existe un aflux din ce in ce mai mare in ceea ce priveste migratia ilegala, acest lucru nu s-a intamplat.
"Desi ne-am asteptat la o migratie ilegala mai mare dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, acest lucru nu s-a intamplat, iar aceasta nu poate decat sa ma bucure. Trebuie sa precizez ca din cauza desfiintarii unor structuri pe linie interna s-a intensificat contrabanda cu tigari si, de asemenea, s-au amplificat falsurile de documente. Oricum, problemele sunt sub control, iar Politia de Frontiera incearca sa faca ceea ce trebuie", a declarat chestor principal de politie Nelu Pop. De asemenea, s-a mai vorbit despre infiintarea unui centru de cooperare politieneasca. "Vom infiinta la Timisoara un centru trilateral care va cuprinde tarile Serbia, Ungaria si Romania. Timisoara se a