În alegerea alimentelor, simţurile joacă un rol fundamental. Este suficient să ne gândim la gustul şi aroma unui aliment pentru a ne da seama cât de mare atenţie dăm percepţiilor noastre atunci când vine vorba despre mâncare.
De mii de ani, animalele au învăţat să recunoască un aliment sănătos după gust, miros, dar şi după culorile sale. Din păcate, de cele mai multe ori percepţiile noastre sunt duse în eroare deoarece un aliment care ne desfată din punct de vedere al gustului, al parfumului sau coloritului nu este în mod obligatoriu sănătos. Din contră, se pare că lucrurile care ne plac cel mai mult sunt şi cele care ne fac cel mai rău, cum ar fi, de exemplu, zahărul, ciocolata, băuturile acidulate şi, în general, preparatele foarte elaborate. De cele mai multe ori oamenii nu acordă o atenţie deosebită culorii alimentelor. Puţini sunt cei care s-au întrebat de ce un morcov este portocaliu, tomatele sunt roşii sau mazărea - verde. În schimb, oamenii de ştiinţă au descoperit că pigmenţii care colorează fructele şi legumele au efecte benefice asupra întregului organism. Aceşti pigmenţi, denumiţi fitonutrienţi, conţin multe substanţe, până acum necunoscute, care joacă roluri importante în menţinerea bunei funcţionări a corpului. Elementul cel mai curios este acela că, în funcţie de culoarea lor, acţionează în mod diferit. Acordând un pic de atenţie amestecului de culori pe care îl puneţi în farfurie, puteţi contribui la îmbunătăţirea tonusului şi a stării de sănătate.
Roşul. Toate legumele şi fructele ce au culoarea roşie au acţiuni protectoare asupra inimii, stimulează memoria şi protejează aparatul urinar. Vorbim aici despre roşii, ardei, cireşe, căpşuni, lubeniţă, coacăze şi zmeură. Spre exemplu, roşiile, atunci când ajung la maturitate, conţin licopen, o proteină antioxidantă care menţine sănătoase celulele şi previne anumite forme de tumori, r