IPS Daniel Ciobotea este al saselea Patriarh al BORFoto: Rompres
In primul tur de scrutin mitropolitul Daniel obtinuse 80 de voturi, mitropolitul Bartolomeu - 62, iar episcopul Ioan doar 18, un vot fiind anulat. Primii doi au intrat astfel in turul doi. Sfantul Sinod i-a desemnat pe cei trei drept candidati pentru functia de patriarh al BOR dupa ce mitropolitul Olteniei, Teofan Savu, s-a retras din cursa pentru candidatura in al doilea tur de scrutin.
O noua titulatura
Potrivit Rador, titulatura noului patriarh va fi Preafericirea Sa arhiepiscop al Bucurestilor, mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Preafericitul Patriarh al BOR. Favoriti pentru scaunul patriarhal sunt mitropolitul Daniel al Moldovei, Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului, Teofan Savu, mitropolitul Olteniei, Andrei Andreicut, arhiepiscopul Albei, si Nifon, arhiepiscopul Targovistei.
Atributiile patriarhului
Functia de patriarh este cea mai inalta din Biserica Ortodoxa Romana, el fiind reprezentantul bisericii in relatiile cu toate institutiile laice si religioase. Patriarhul convoaca si prezideaza Sinodul si Adunarea National-Bisericeasca. Votul sau in aceste foruri este insa egal cu al celorlalti membri. Patriarul BOR este si arhiepiscopul Bucurestiului si mitropolitul Munteniei si Dobrogei.
Patriarhul primeste plangerile aduse impotriva membrilor Sinodului si dispune cercetarea lor. De asemenea, el are datoria sa medieze in cazul neintelegerilor ivite intre episcopi.
Desfasurarea procedurilor de alegere a noului patriarh
Posibilii candidati sunt desemnati de Sinodul BOR, care s-a intrunit de la ora 10.00. Ei provin din randul celor 29 de ierarhi care ocupa scaune episcopale sau arhiepiscopale. Nu pot fi alesi episcopii vicari, care reprezinta restul membrilor sinodali, in numar de 17.
La sedinta Sinodului, ca