Lansarea Francusei de Cotnari Incepand din aceasta saptamana, societatea comerciala Cotnari SA a lansat primul vin din acest an viticol, Francusa 2007. Lansarea oficiala a avut loc sambata, la Combinatul de Vinificatie de la Cotnari, unde reprezentantii companiei au prezentat Francusa de Cotnari, un vin alb sec de calitate inalta. De asemenea, datorita modernizarii tehnologiei de vinificatie, in mai putin de doua saptamani de la data recoltarii, strugurii din acest soi se transforma repede intr-un vin limpede, galben - verzui si fructuos. "Francusa de Cotnari este un soi unic, aici fiind singurul loc unde se cultiva. Vinul este unul alb, sec, cu un grad ridicat de aciditate, de 10 grame la litru. Vom exporta vinul in tarile unde deja suntem cunoscuti pe piata, precum Italia, Spania sau Anglia", a sustinut Laurentiu Anghel, directorul de marketing al societatii Cotnari SA. Chiar daca productia este cu 10 la suta mai mica decat cea de anul trecut, calitatea este superioara productiei din anii trecuti. "Din cauza secetei, productia este mai mica fata de cea de anul trecut, dar calitatea este superioara. Avand in vedere faptul ca gradul de deshidratare a fost unul ridicat, cantitatea de zahar acumulata a fost mult mai mare", a sustinut Laurentiu Anghel.
In rezervatia viticola Podgoria Cotnari, pe cele 1.300 hectare se cultiva doar soiuri autohtone, respectiv Francusa de Cotnari, Grasa de Cotnari, medaliata cu multe premii nationale si internationale, Feteasca Alba si Tamaioasa Romaneasca. Anual, societatea vinde in jur de 10 milioane de sticle de vin, iar pentru modernizarea societatii a fost demarat un proiect Sapard in valoare de 4 milioane Euro.
Lansarea Francusei de Cotnari Incepand din aceasta saptamana, societatea comerciala Cotnari SA a lansat primul vin din acest an viticol, Francusa 2007. Lansarea oficiala a avut l