O dieta in care domina alimentele bogate in amidon, precum cartofii, orezul alb si painea alba, poate afecta serios functiile ficatului, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, publicat de revista Obesity.
Alimentele cu indice glicemic ridicat - care sunt digerate repede de organism - pot contribui la aparitia unei disfunctii hepatice, "ficatul gras". Dupa cum indica si numele bolii, in cazul "ficatului gras" grasimea se depune in jurul organului, iar in timp aceasta poate fi un factor al aparitiei insuficientei hepatice.
Cercetatorii de la spitalul de pediatrie din Boston au descoperit acest lucru in urma unor studii realizate pe cobai. Animalele participante la studiu au fost hranite timp de sase luni fie cu alimente cu indice glicemic ridicat, fie cu produse cu indice glicemic scazut.
Indicele glicemic este un mod de a masura viteza cu care energia extrasa din alimente este absorbita de corp, iar alimentele cu indice glicemic ridicat sunt repede absorbite in fluxul sangvin, provocand ridicarea nivelului de zahar din sange, care la randul lui provoaca o crestere a nivelului insulinei.
In momentul in care nivelul insulinei creste, nivelul de zahar in sange scade rapid, provocand ameteli si din acest motiv, alimentele cu indice glicemic ridicat ar trebui sa fie consumate doar ocazional.
Dupa sase luni de studiu, cobaii hraniti cu alimente cu indice glicemic ridicat aveau de doua ori mai multa grasime in organism, in sange si in ficat. Profesorul David Ludwig, coordonatorul studiului, a declarat ca rezultatele se pot aplica si la oameni, atat la adulti cat si la copii, in randul carora obezitatea este in crestere.
In lista alimentelor cu indice glicemic ridicat sunt incluse piureul de cartofi, painea alba, chips-urile, unele cereale pentru micul dejun bogate in grasimi si zaharuri