Sărbătoarea de la Bran reprezintă un prilej pentru Festivalul brânzeturilor şi pastramei. La sfârşitul acestei săptămâni, Branul este gazda unei sărbători tradiţionale a oierilor din Sărbătoarea de la Bran reprezintă un prilej pentru Festivalul brânzeturilor şi pastramei.
La sfârşitul acestei săptămâni, Branul este gazda unei sărbători tradiţionale a oierilor din zonă: răvăşitul oilor. Cu această ocazie, autorităţile locale, în colaborare cu ANTREC, organizează şi cea de-a treia ediţie a Festivalului brânzeturilor şi pastramei.
Este un bun prilej pentru gurmanzi să se înfrupte din bunătăţile tradiţionale, preparate după reţete ştiute doar de ciobanii din Bran, Rucăr şi Sibiu. Nu vor lipsi nici meşterii populari din mai multe zone ale României, care vin cu carpete olteneşti, ouă încondeiate sau cu mărgele şi obiecte de port popular.
"Coborârea bârsanelor de la munte este un vechi obicei ce se încheie într-un adevărat festin. După ce toată vara au fost îngrijite de ciobani la munte, mioarele sunt coborâte în sat şi înapoiate <> (sănătoase şi dolofane) stăpânilor de drept, care îşi primesc tot acum şi porţia de brânză cuvenită.
Acest ritual, altădată desfăşurat numai în inima satului şi în prezenţa membrilor comunităţii, este în prezent şi un prilej de bucurie şi petrecere pentru turişti. <> este, de fapt, o sărbătoare simbolică ce marchează sfârşitul anului pastoral", ne-a declarat Mioara Stoian, preşedintele ANTREC Braşov.
Organizatorii au pregătit pentru festival toate ingredintele unei petreceri câmpeneşti: se va cânta, se va juca şi, mai ales, se vor mânca pe săturate tot soiul de preparate specifice: pastramă de oaie, bulz făcut cu brânză ţinută în cetină sau în burduf, toate stropite cu must stors din strugurii culeşi din boltele gospodăriilor din Bran. Serbarea câmpenească se va desfăşura în două locaţii: la Hanu