Spre deosebire de opinia comună, bucătăria germană este extrem de bogată şi de variată. Este greşit să credem că aceasta se reduce doar la Würstchen, Kartoffel şi Bier (cârnaţi, cartofi şi bere), chiar dacă orice turist care vizitează Germania este uimit de abundenţa acestor produse
Bucătăria germană variază foarte mult de la o regiune la alta, fiind influenţată de cea a vecinilor: de bucătăria elveţiană, austriacă, franceză, scandinavă sau de cea a ţărilor est-europene. Felurile de mâncare preparate în sud sunt mai bogate în carne, iar cele din nord, în peşte.
Bucătăriei germane îi datorăm şniţelul, salata de castraveţi, salata de cartofi şi, nu în ultimul rând, ştrudelul cu mere.
Unele dintre cele mai comune mâncăruri sunt ciolanele afumate de porc, frunzele de varză umplute cu carne tocată, numite „Frikadellen“. În Germania se consumă cu precădere carnea de porc, de vită şi de pasăre, cea de porc fiind de departe preferată. Dintre păsări, puiul este cel mai frecvent consumat, dar nici raţa, gâsca sau curcanul nu sunt neglijate.
În Germania, carnea se mănâncă foarte frecvent sub formă de cârnaţi, aici existând peste 1.500 de sortimente de astfel de preparate. „Weißwurst“ (cârnat alb) este o varietate tradiţională bavareză preparată din carne de viţel tocată foarte fin şi şuncă proaspătă de porc. Aceştia se condimentează cu pătrunjel, lămâie, ceapă, nucşoară şi ghimb şi se consumă fierţi cu muştar dulce.
Sparanghelul - leguma preferată a nemţilor
Unul dintre preparatele tradiţionale este „Leberkäse“, care este făcut din carne sărată de vită, şuncă şi ceapă, tocate foarte fin, şi coapte ca pâinea. În meniurile germane, un loc aparte îl are şi peştele, cel mai frecvent fiind cel de apă dulce, precum păstrăvul, crapul, ştiuca şi bibanul, care sunt de obicei preparaţi la grătar. Dintre peştii de apă sărată, germanii pref