Vreme de 4 ani şi jumătate, cercetătorii au urmărit 192 de bolnavi de Alzheimer. In această perioada, 85 au murit. Bolnavii care au avut o dietă apropiată de dieta mediteraneană au trăit cu 1,3 ani mai mult decăt cei care aveau o dietă americană tipică. Cei care au urmat cu exactitate DM au trăit cu 4 ani mai mult.
Un STUDIU publicat pe 11 Septembrie 2007 in Jurnalul Neurologia arată că, in compaţie cu dieta tipică americană, dieta mediteraneană (DM) prelungeşte semnificativ timpul de supravieţuire al bolnavilor de de Alzheimer. (1)
Vreme de 4 ani şi jumătate, cercetătorii au urmărit 192 de bolnavi de Alzheimer. In această perioada, 85 au murit. Bolnavii care au avut o dietă apropiată de dieta mediteraneană au trăit cu 1,3 ani mai mult decăt cei care aveau o dietă americană tipică. Cei care au urmat cu exactitate DM au trăit cu 4 ani mai mult.
Un studiu publicat pe 9 Octombrie 2006 in Jurnalul Arhivele Neurologiei arătase că DM reduce riscul de apariţie al bolii Alzheimer cu 68%. (2)
DM are la bază cereale integrale, legume, fructe, nuci crude (aici pot intra şi migdale, alune de pădure, caju, dar crude) peşte, branzeturi fermentate, iaurt sau lapte fermentat (preferabil de capră) şi ulei de măsline extravirgin. Vinul roşu apare şi el in cadrul acestei diete, fiind insă limitat la un pahar pe zi. Dieta mediteraneană conţine astfel cantităţi importante de beta-caroten, vitamina C, tocoferoli şi tocotrienoli ( adică vitamina E ), polifenoli, şi minerale esenţiale, precum seleniu, magneziu, zinc, fier, calciu şi iod.
SITUAŢIA ACTUALĂ. Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demenţă, caracterizată prin pierderea lentă şi ireversibilă a memoriei, limitarea activităţilor uzuale, bolnavul ajungănd in final complet dependent de familie sau ingrijitori. 13 milioane de oameni din intreaga lume suferă de temuta maladie, doar in SUA in