Printr-un ordin al ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, invatamantul simultan la clasele I-IV va avea cel putin patru elevi din cel putin doua clase diferite. De exemplu, patru elevi de clasa intai vor invata la un loc cu alti patru din clasele a II-a si a III-a. Aceasta schimbare facuta de ministrul Adomnitei priveste situatia dramatica din mediul rural, acolo unde numarul elevilor ce frecventeaza gimnaziul a scazut ingrijorator de mult. O alta modificare referitoare la invatamantul simultan este cea prin care predarea disciplinelor la care se sustin teze cu subiect unic se face separat, indiferent de numarul elevilor, inclusiv acolo unde efectivul elevilor este de cel mult noua.
"In judetul Iasi sunt peste o suta de locatii unde exista simultan la clasele I-IV. In satul Padureni este o asemenea scoala unde invata sapte elevi. La ciclul gimnazial stam ceva mai bine, pentru ca aici nu sunt decat opt clase de invatamant simultan", a declarat Camelia Gavrila, inspector scolar general in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi. Desfasurarea procesului de invatamant in regim simultan se asigura, cu prioritate, de cadre didactice calificate. Astfel, pentru un numar cuprins intre 4 si 22 de elevi este necesar un invatator, intre 23 si 40 de elevi - doi invatatori, intre 41 si 60 de elevi - trei invatatori, iar pentru un numar de peste 60 de elevi sunt necesari patru invatatori. La nivelul gimnazial, acest tip de invatamant se organizeaza doar in localitatile izolate, daca sunt inscrisi si frecventeaza cursurile cel mult noua elevi pentru cel putin un nivel de clase.
Printr-un ordin al ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, invatamantul simultan la clasele I-IV va avea cel putin patru elevi din cel putin doua clase diferite. De exemplu, patru elevi de clasa intai vor invata la un loc cu alti patru din clasele