Apropiaţii doresc ca Vladimir Putin să rămână preşedinte până în 2023 Preşedintele rus, Vladimir Putin, nu şi-a uitat "prietenii" din rândul serviciilor secrete, numind doi dintre
Apropiaţii doresc ca Vladimir Putin să rămână preşedinte până în 2023
Preşedintele rus, Vladimir Putin, nu şi-a uitat "prietenii" din rândul serviciilor secrete, numind doi dintre ei în posturi importante. O altă mişcare a fost reprezentată de desemnarea fostului premier Mihail Fradkov în fruntea Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR).
Liderul de la Kremlin a anunţat numirea lui Grigori Rapota, fost oficial în cadrul serviciilor de spionaj, în postul de reprezentant al său în regiunea de sud, care cuprinde Caucazul rusesc şi Cecenia. Rapota a lucrat pentru Biroul 1 al KGB, însărcinat în perioada sovietică să efectueze activităţi de spionaj în străinătate.
Între 1994 şi 1998, el a fost director adjunct al SVR, urmaşa Biroului 1. Vineri, Serghei Lebedev, şeful serviciului de spionaj extern, a fost ales, la propunerea preşedintelui rus, secretar general al Comunităţii Statelor Independente (CSI).
Fost spion, Putin a favorizat în ultimii opt ani avansarea în structurile puterii şi în întreprinderile de stat a foştilor responsabili ai serviciilor secrete sau ai armatei, numiţi popular "siloviki". În locul lui Serghei Lebedev, Putin l-a adus pe fostul premier Mihail Fradkov, care şi-a dat demisia pe 12 septembrie.
El este considerat un "tehnocrat discret", loial Kremlinului. Analiştii apreciază că aceste ultime decizii fac parte din strategia preşedintelui de a-şi menţine autoritatea, indiferent de ce va face după încheierea celui de-al doilea mandat la Kremlin.
Întrunire militară la Kremlin
Potrivit "Sunday Times", care citează o sursă apropiată preşedintelui, grupul de foşti spioni şi militari de care s-a înconjurat Putin doreşte