La Vilnius, in Lituania, se desfasoara conferinta internationala pe tema securitatii energetice, la care participa sefi de stat si de guvern din regiunile Marii Negre si Marii Baltice, Asia Centrala, Rusia si UE.
Prima zi a summitului a debutat cu un succes pentru reprezentantii a cinci state est-europene, care au semnat un acord privind construirea unui oleoduc intre Marea Neagra si Marea Baltica. Prin acest proiect, estimat la 500 milioane de euro, se doreste intarirea securitatii energetice regionale si reducerea dependentei fata de titeiul rusesc, noteaza AP.
Acordul semnat de Azerbaidjan, Georgia, Ucraina, Polonia si Lituania prevede construirea unui tronson suplimentar de 490 km la o conducta care in prezent trece prin vestul Ucrainei spre nord, spre portul polonez Gdansk de la Marea Baltica. Oleoducul, considerat o victorie pentru guvernele est-europene, va asigura transportul de titei azer de la Marea Caspica.
Europa este tot mai preocupata de politica energetica nationalista a Rusiei si cauta noi surse de energie si rute de transport alternative, dupa ce in ultimii ani Rusia s-a folosit de resursele energetice pentru a manipula fostele state din sfera sovietica.
Proiectul Nabucco - sprijinit de UE si SUA
Cu ocazia acestei conferinte, reprezentantii UE, SUA si ai statelor est-europene si-au reafirmat sprijinul pentru proiectul Nabucco, ce ar urma sa tranziteze Romania, aducand gaz din Azerbaidjan prin Turcia si Bulgaria.
Diplomatul american pe politicii energetice din zona Marii Caspice, Matthew Bryza, a declarat ca gigantul rus Gazprom reprezinta principala cauza pentru temerile Europei privind securitatea energetica. El a subliniat importanta proiectului Nabucco nu pentru a scoate Gazprom de pe piata, ci pentru a oferi o alternativa cu scopul de a descuraja monopolul rus sa se comporte