Intr-un editorial publicat recent, Andrei Marga, presedintele Colegiului Academic de la UBB-Cluj si rectorul de facto al universitatii isi expune parerile privind felul in care este organizata universitatea pe care o conduce. Afirmatiile sale sint puse in contradictoriu cu ale unor colegi pe care-i acuza de „ratacire”.
Cu alte cuvinte, Andrei Marga recunoaste deschis faptul ca pe cei care nu-i impartasesc modul de a vedea lucrurile ii crede pierduti, rataciti de „turma” (imi cer scuze pentru termen, dar el deriva din termenul de ratacire) pe care vrea sa o tina in ascultare si o pastoreste cu „mina de fier”.
“Foaia Transilvana” i-a intrebat pe "rataciti” ce cred ei despre asta. Am cautat in trecutul conflictelor lui Andrei Marga cu unii dintre acestia si am descoperit doua cauze posibile ale razboaielor care fac rau institutiei: orgoliul nemasurat si banii. Trufia si argintii.
Trufia
Intr-un mediu academic disputa de idei este fireasca, este chiar necesara. Este dezirabil ca intelectualii de la catedra sa aiba opinii, sa lanseze idei, dezbateri. Sa lupte pentru convingerile lor. Nu toti pot vedea lumea la fel, nu toti cred ca reforma inseamna tot mai multi studenti, nu toti cred ca managementul aplicat de rectorul Marga a fost cel mai bun.
De-a lungul timpului au fost citeva voci, unele mai firave, altele mai puternice care au indraznit sa critice modul in care a considerat Andrei Marga ca trebuie dezvoltata universitatea. Daca studiem traiectoria lor profesionala vom constata ca fiecare dintre acestia au avut de suferit de pe urma atitudinii lor. A „ratacirii” lor. Fiecare a platit intr-un fel sau altul.
"Cazul Miclea”
Profesorul de psihologie Mircea Miclea a fost numit ministru al invatamintului in 2004. In