» Baroana Ileana Kripp, de cetatenie austriaca, descendenta a printului Barbu stirbey, incearca sa puna pe picioare podgoriile familiei, retrocedate de statul roman in urma cu sase ani.
» Ileana Kripp pariaza pe soiurile traditionale romanesti - printre care si "cramposia" - vechi de sute de ani, dar cvasinecunoscute pe piata vinurilor.
» Podgoriile din Romania au ajuns, in cea mai mare parte, in proprietatea unor afaceristi straini care produc vinuri in special pentru piata
autohtona.
» Investitiile straine in vinurile romanesti vin pe fondul unui recul al producatorilor europeni traditionali - Franta, Italia, Spania - care resimt concurenta Africii de Sud, Australiei sau a tarilor din America latina.
"Prin 1997, m-am intors in tara. Undeva pe Calea Victoriei, in spatele palatului care a apartinut familiei mele, se vindea un vin cu o eticheta jalnica, pe care scria stirbey. Am luat doua sticle. Una am desfacut-o imediat, dar «licoarea» avea gust de otet. Pe cealalta am deschis-o dupa doi ani - am zis sa il lasam sa se invecheasca - si avea gust de orange", povesteste Ileana Kripp, stranepoata lui Barbu Alexandru stirbey.
Traditia a fost reinnodata in 2001, cand familiei Kripp i-a fost restituita podogoria care se intinde pe o suprafata de 20 de hectare, in apropiere de Dragasani. Din cei 11 mostenitori ai lui Barbu stirbey aflati in viata, in afara Ilenei Kripp, nimeni nu a mai fost interesat de afacerea cu vinuri.
Prima grija a familiei Kripp a fost sa inregistreze marca stirbey la OSIM. In timp, sotii Ileana si Jakob Kripp au refacut crama, aflata in ruine, au investit in utilaje, au angajat oameni care sa se ocupe de vie. "Preferam vinurile din soiuri romanesti, care se cultivau aici de doua mii de ani. La inceput, ni s-a spus sa inlocuim cramposia (n.r. - soi de struguri din care se face un vin alb si sec, cun