Localnicii care au avut de suferit din cauza alunecărilor de teren din Roşia de Amaradia refuză să se mute în casele guvernamentale.
Cea mai mare parte dintre caseleconstruite de guvern pentrusinistraţii din diferite zone alejudeţului Gorj sunt goale,pentru că beneficiarii se încăpăţâneazăsă trăiască în continuare în locuinţeleafectate de alunecările de teren.În satele Cojani şi Câmpu Mare aufost construite de guvern 200 de casepentru sinistraţii din localităţile Roşiade Amaradia, Bustuchin şi Albeni.
Conform conducerii Agenţiei Naţionalepentru Locuinţe (ANL), zona IVCraiova, la Cojani, din cele 58 de caseconstruite, doar zece sunt locuite, întimp ce la Câmpu Mare, din cele 142 delocuinţe, numai 54. Casele şi terenurileaferente au fost predate gratuitsinistraţilor.
„Aceste locuinţe sunt dotate cusistem termoizolant, iar dacă nu suntlocuite, aerisite şi încălzite, acestea sepot degrada. Au fost reclamate uneledeficienţe de către sinistraţi, dar cândconstructorii au venit să le remediezenu au putut intra pentru că beneficiariinu veniseră cu cheile“, spune MirelaGânda, consilier şef-manager deproiect în cadrul ANL.
Sinistraţii, somaţisă se mute la Cojani
Casele de la Cojani, care aparţine deoraşul Târgu Cărbuneşti, au fost dotatechiar cu aparatură electrocasnică, prinintermediul unei fundaţii din Olanda.„Şcoala este lângă ei. Au drumuri,iluminat public şi biserică, iarlocuinţele sunt dotate cu tot ce aunevoie. Gata! Le-am dat destul. Cine nuare nevoie de o locuinţă să renunţe şi săle redistribuim la alţii“, a răbufnitprimarul din Târgu Cărbuneşti,Cristian Toader.
În schimb, edilul din Roşia deAmaradia crede că o parte dintresinistraţi sunt manipulaţi. „Unii nu vorsă se mute pentru că nu sunt mulţumiţide condiţiile de locuit şi nu pot să-şiîntemeieze o gospodărie. Alţii suntmanipulaţi de diverşi i