Operaţiile minim invazive iau locul celor clasice, cu tăieturi mari. Deocamdată, doar în centrele universitare. Sursa: NorthFoto
Tehnicile minim incisive prin care se operează afecţiuni precum ulcerele, polipii intestinali, fibroamele uterine, rupturile de ligamente câştigă teren în faţa operaţiilor clasice, care presupun tăieturi mari, sângerare, o perioadă de spitalizare mai mare şi o recuperare mai greoaie.
Tehnologia modernă permite acum chirurgilor să investigheze mai bine organismul cu ajutorul unor camere de luat vederi pe care le pot introduce în organism, dar şi să taie mai cu precizie cu ajutorul instrumentelor minuscule, de ultimă generaţie. Câştigul major al noilor tehnici este al pacientului, care are dureri mai mici, poate pleca mai repede din spital şi nu rămâne cu cicatrice vizibile.
Dintre aceste tehnici, ultima care a pătruns în România de curând este toracoscopia. Aceasta vindecă malformaţiile pieptului, de care suferă mii de copii.
Sternul, îndreptat cu lamede oţel
Noua tehnică, numită şi procedeul Nuss, a fost aplicată la Spitalul Militar Central din Bucureşti acum câteva săptămâni, când au fost operaţi şase pacienţi diagnosticaţi încă din copilărie cu malformaţia de „piept înfundat“.
„Printr-un sistem optic s-a vizualizat întâi cavitatea toracică. Apoi, s-a introdus o lamă dintr-un oţel inoxidabil, chiar în spatele sternului, şi s-a manevrat în aşa fel încât sternul să poată fi adus la poziţia lui normală“, ne-a explicat doctorul Constantin Grozavu, specialist în chirurgie toracică la Spitalul Militar Central din Bucureşti.
Dacă operaţia clasică de corectare a „sternului înfundat“ (groapă în piept) dura patru-şase ore, cea minim invazivă nu depăşeşte 40 de minute. „Pacienţii stau în spital numai trei-patru zile şi se recuperează foarte repede. După şase