Deputatii din Comisia juridica si de aparare au discutat, marti, pe tema statutului ofiterului de informatii, liberalii cerand reintroducerea in lege a articolului modificat de Senat potrivit caruia ofiterii de informatie trebuie sa nu fi fost angajati sau colaboratori ai Securitatii.
Discutiile s-au sistat, insa, inainte de a se fi votat articolul ce reglementeaza conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca ofiterul de informatii. Astfel, liberalii au propus in forma initiala a legii ca ofiterii trebuie sa nu fi fost angajati sau colaboratori ai organelor de securitate in sensul legii Ticu. Senatul, insa, a modificat prevederea astfel incat ofiterii trebuie sa nu fi "incalcat drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, in calitate de fosti angajati sau colaboratori ai organelor de securitate".
Liberalii au cerut, la Camera, revenirea la forma initiala, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, argumentand in cadrul dezbaterilor ca prevederea este in favoarea ofiterilor, intrucat se bazeaza pe o certitudine - hartia in acest sens de la CNSAS. "in schimb, nu stim cine poate stabili ca au fost incalcate drepturile si libertatile omului", a completat Timis.
Impotriva acestei pozitii a argument vehement peremistul Marcu Tudor, care a invocat prezenta lui Daniel Daianu pe listele PNL pentru PE. "Daca este in interesul tarii sa fie folosit un om care a colaborat cu Securitatea, va fi folosit, oricum nu se opresc ei de prevederea asta", a avertizat Marcu Tudor.
Statutul ofiterului de informatii este singura lege din pachetul privind siguranta nationala care are un traseu invers - cu Camera Deputatilor camera decizionala. Restul legilor din pachetul PNL au fost adoptate tacit de Camera si se afla in comisiile Senatului. Statutul ofiterului de informatii a fost adoptat de Senat, dupa ce textul PNL a fost a