Campania electorala pentru primele euroalegeri organizate in Romania incepe vineri, la scrutin fiind inscrise 13 partide si un candidat independent, informeaza Rompres. Potrivit algoritmului din Parlamentul European, Romania are rezervate 35 de mandate. Romanii sunt chemati sa-si aleaga reprezentantii in Parlamentul European pe 25 noiembrie, concomitent cu referendumul organizat de presedintele Traian Basescu cu privire la introducerea votului in circumscriptii uninominale.
La 26 octombrie, cu 30 de zile inainte de data alegerilor pentru Parlamentul European, va incepe campania electorala, care se va incheia la 24 noiembrie.
Potrivit deciziei Guvernului, administratiile locale vor trebui sa stabileasca locurile speciale de afisaj electoral pana cel tarziu pe 25 octombrie.
Imprimarea buletinelor de vot se va face cu 15 zile inainte de data alegerilor, respectiv cel tarziu 10 noiembrie.
Distributia buletinelor catre birourile electorale ale sectiilor de vot se face in preziua alegerilor, 24 noiembrie, la fel ca si predarea stampilelor si a celorlalte materiale necesare votarii.
Alegerile pentru Parlamentul European sunt organizate la nivel national, intr-o singura circumscriptie. Pragul electoral pentru intrarea in faza distribuirii mandatelor de europarlamentari este de 5% din voturi. Pentru a fi alesi, candidatii independenti trebuie sa depaseasca norma electorala stabilita prin impartirea numarului total de voturi valabil exprimate la 35, numarul de mandate pentru Romania in Parlamentul European.
Persoanele care nu vor vota in circumscriptia electorala la care sunt arondate vor fi trecute pe listele electorale suplimentare. Pentru a preintampina votul multiplu, guvernul a decis ca alegatorii inscrisi pe listele suplimentare sa voteze doar dupa completarea unei declaratii pe proprie raspundere prin c