Imaginile transmise de sonda spatiala americano-italiana Cassini despre al saptelea inel (ultimul) ce inconjoara planeta Saturn confirma mai vechile ipoteze ca asteroizi care formeaza acest inel reprezinta ramasitele unui satelit mai mare, care a explodat acum zeci de milioane de ani, au declarat miercuri cercetatorii de la Universitatea Colorado, informeaza Reuters.
Potrivit oamenilor de stiinta americani, satelitul inghetat a explodat acum cateva zeci de milioane de ani in urma coliziunii unei comete.
Datorita imaginilor primite, astronomii au calculat ca opt mici sateliti, cu diametrul cuprins intre 60 si 140 de metri, sunt ramasitele unui corp ceresc mult mai mare care a explodat. Aceste fragmente sunt la fel de mari ca o arena de sport.
"A fost probabil un satelit de cel putin 32 de kilometri care orbita in jurul planetei" a declarat intr-un interviu telefonic Miodrag Sremcevic profesor la Universitatea Colorado.
Aceasta luna a fost lovita de un meteorit foarte mare sau de o cometa si a fost distrus in mai multe bucati. Ceea ce vedem astazi sunt ramasitele fostului satelit" a precizat Sremcevic, ale carei descoperiri au fost publicate in revista americana Nature".
Coliziunea a avut loc probabil acum o suta de milioane de ani.
Aceste concluzii contrazic o alta teorie conform careia asteroizi din inelele lui Saturn sunt fragmente care s-au format o data cu planeta, dar nu s-au lipit de ea.
Intelegerea proceselor care au dus la formarea acestor inele ar putea duce la aflarea modului de formare a discurilor care au dat nastere planetelor, considera oamenii de stiinta implicati in cercetare.
Imaginile transmise de sonda spatiala americano-italiana Cassini despre al saptelea inel (ultimul) ce inconjoara planeta Saturn confirma mai vechile ipoteze ca asteroizi care formeaza acest