Specialistii europeni avertizeaza asupra efectelor nocive ale consumului de organisme modificate genetic, insa institutiile din Romania raman indiferente la aceasta problema.
Romania continua sa produca organisme modificate genetic (OMG), desi la nivelul Uniunii Europene sunt tot mai multe interdictii in acest sens. Asa cum spune profesorul Giles-Eric Seralini, expert al Comisiei Europene pe probleme de organisme modificate genetic, efectele negative ce decurg din folosirea acestora sunt: probleme cu rinichii si ficatul, crestere in greutate pentru femei, riscul crescut de pierdere a sarcinii, iar pentru barbati disfunctii sexuale. In general, plantele modificate genetic sunt soia, porumbul, cartoful si sfecla. Desi Romania se numara printre cele 22 de tari din lume care cultiva OMG, nu exista nici un studiu autohton care sa arate efectele acestor plante asupra sanatatii oamenilor. Decanul Facultatii de Agricultura de la Iasi, Constantin Leonte, crede ca "sub nici o forma nu se poate intampla nimic daunator pentru om". El a precizat ca "OMG, nu sub forma actuala, se consuma inca de la inceputul omenirii si este foarte bine ca putem sa facem si noi acelasi lucru in laborator". Spre deosebire de Giles-Eric Seralini, care a explicat ca este mai bine sa consumam produse ecologice, pentru ca sunt mai sanatoase, profesorul Leonte sustine ca "n-am putea hrani toata populatia daca am practica numai agricultura ecologica pentru ca, nefolosind pesticide, ar veni pradatorii, iar cultura ar fi compromisa. Cine vrea isi cultiva singur in gradina plante ecologice". Profesorul Leonte ne-a explicat avantajul culturilor de plante modificate genetic: productia obtinuta este mai mare, iar banii investiti sunt mai putini, lucrurile stand tocmai invers in cazul culturilor ecologice.
Profesorul Seralini a pledat ieri, la Bucuresti, in favoarea efectuarii unor te