Foto: HotNews.roDocumente:
Proiect vot uninominal + amendamente
(29.10.2007) DOC
Potrivit premierului, proiectul aprobat de guvern saptamana trecuta prevede o micsorare a numarului de parlamentari, precum si aplicarea noului sistem incepand cu urmatoarele alegeri legislative.
Executivul si-a motivat gestul de a-si asuma raspunderea prin faptul ca dezbaterea in Senat a unui proiect avand acelasi scop - introducerea sistemului de vot uninominal - avansa prea lent.
Amendamentele partidelor
Grupurile parlamentare au depus la legea votului uninominal 113 amendamente. Cele mai multe au fost depuse de PSD -74. PC a depus 26, UDMR - 7, iar reprezentantii minoritatilor 6 amendamente.
Desi social-democratii au anuntat ca sustin varianta de vot uninominal a presedintelui Traian Basescu, prin amendamentele depuse propun o alta varianta care prevede uninominal pur la senat si vot uninominal mixt la Camera Deputatilor.
O alta noutate propusa de PSD este introducerea votului uninominal si la alegerea presedintilor consiliilor judetene, propunere sustinuta si de PC. De altfel conservatorii propun printr-un amendament ca impartirea colegiilor uninominale sa se faca prin proiect de lege si nu prin hotarare de Guvern asa cum este in varianta asumata de Executiv.
Amendamentele UDMR prevad o favorizare pentru reprezentantii maghiarilor la numarul de mandate. Mai exact acestia propun acordarea din oficiu a unui mandat de deputat pentru cei din zona Harghita si Covasna.
Ministrul delegat in relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, a declarat duminica ca Guvernul nu va accepta amendamentele care schimba fondul legii uninominalului.
PD si PRM nu au depus niciun amendament.
Variante de luat in calcul
Potrivit Constitutiei, dupa asumarea raspunderii, partid