Halloween, noaptea groazei din ultima zi a lunii octombrie, este o sarbatoare populara in Statele Unite, Canada si Marea Britanie, insa, gratie globalizarii, a fost exportata si pe continentul european. Numele sarbatorii vine din "All Hallow's Eve", adica "Ajunul Zilei Tuturor Sfintilor", iar "Hallow" deriva din forma "Holy" sfant.
Halloween-ul are o origine pagana, o veche sarbatoare celta pentru celebrarea zeului mortii, Samhain. Potrivit unor antropologi, Halloween-ul a preluat si o sarbatoare romana, in cinstea zeitei fructelor si arborilor, Pomona.
Putini copii care se imbraca in costume negre in noaptea de Halloween stiu ca acest obicei vine tot din trecut, cand oamenii se deghizau in fantome, pe vremea celtilor. Acestia aprindeau focuri impresionante si se deghizau in fantome pentru ca demonii sa-i ia drept alte spirite si sa nu le faca rau.
Obiceiul scobirii dovleacului pentru a introduce o lumanare in interior, creand astfel o lanterna, vine din Marea Britanie. Englezii si irlandezii au obiceiul sa scobeasca chiar si cartofi, pe langa dovleci, pe care ii folosesc pentru a pune lumanari in noaptea de Halloween.
Dragaica sau Sanzienele
In Romania, exista un echivalent pentru Halloween, Dragaica sau Sanzienele. Aceasta sarbatoare este tinuta pe 24 iunie, in Muntenia, Moldova, Dobrogea si Oltenia.
Legendele spun ca Sanzienele sunt niste fete foarte frumoase, care traiesc prin paduri sau pe campii. Ele se prind in hora si "dau puteri" deosebite florilor si buruienilor, acestea devenind plante de leac, bune la toate bolile. In popor se crede ca in noaptea Sanzienelor zanele zboara prin aer sau umbla pe pamant.
Ele canta si impart rod holdelor, femeilor casatorite, inmultesc pasarile si animalele, tamaduiesc bolnavii, apara semanaturile de grindina. Daca oamenii nu le sarbatoresc cum se c