Laptele si produsele lactate se vor scumpi, in medie, cu inca cinci la suta, in urmatoarele doua luni, a declarat pentru Rompres presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), Valeriu Steriu.
"Pretul acestor produse a crescut deja cu procente cuprinse intre 5 si 15 la suta, de la mijlocul lunii septembrie si pana in prezent, din cauza secetei care a influentat semnificativ pretul materiei prime. Producatorii continua sa ceara un pret tot mai ridicat pe laptele livrat pentru procesare", a precizat Steriu.
Cu toate acestea fiecare fabrica va aplica un procent de majorare in functie de stocurile de materie prima si de influentele pe care acestea le vor avea in costurile de productie. In prezent, procesatorii cumpara laptele de la fermieri cu preturi situate intre 8 si 1,3 lei/litru, in functie de calitate si concentratia de proteine.
Pe piata europeana preturile la lapte si produse lactate au crescut cu 30-40 la suta in 2007, nu numai din cauza secetei ci si in urma modificarilor aparute in acest sector pe segmentul cotelor si abandonului sectorului de catre micii fermieri.
Procesatorii se plang ca aproximativ 85 la suta din laptele produs de fermele locale nu este conform cu normele europene, ceea ce ii obliga sa recurga la importuri de materie prima pentru a reusi sa exporte produsele la standardele cerute. Producatorii se asteapta ca in urmatorii cinci ani sa aiba loc o crestere a consumului de lapte cu circa 50 la suta, in conditiile in care laptele de consum detine cea mai mare pondere in preferintele consumatorilor romani.
Daca in prezent un roman consuma circa 5,4 kilograme de lactate proaspete pe an, peste zece ani, potrivit estimarilor producatorilor, romanii vor manca aproximativ 20 kilograme de produse lactate proaspete pe an.
Presedintele APRIL estimeaza ca pia