In anul 2005 a avut loc prima editie a eXplore dance festival. Atunci tema festivalului – desfasurat la Teatrul Odeon – a fost feminitatea.
Anul acesta, eXplore dance festival, aflat la a doua sa editie, s-a desfasurat in trei locatii: Centrul National al Dansului din Bucuresti, Teatrul Odeon si Teatrul National (Sala Atelier), iar tema sa a fost identitatea.
S-ar putea, desigur, afirma ca e o tema mult prea larga si ca, pina la urma, orice discurs are ca obiect identitatea, ca orice demers vorbeste despre cine este cel care il intreprinde sau despre cine sint cei vizati de discursul sau demersul respectiv.
Orice creatie, fiind emanatia unui individ care gindeste si simte, da seama despre cine este cel care elaboreaza creatia in cauza, chiar daca, pina la urma, accesul la realitatea care genereaza discursul este blocat sau, dupa caz, facilitat de structura identitara a receptorului.
Pe de alta parte, alegerea unei teme largi este o optiune metodologica fericita: ea faciliteaza reunirea, in cadrul aceleiasi manifestari, a unor demersuri de o mare diversitate, intocmai cum, in cadrul unei constructii logice, optiunea pentru genul cel mai larg permite ca sub umbrela sa sa stea o cit mai mare diversitate de specii. Astfel, realitatea se prezinta ca un puzzle de identitati si ma refer aici atit la asa-zisa realitate exterioara, cit si la realitatea launtrica a individului, constituit din ipostaze ale definirii de sine sau din modalitati in care este definit de ceilalti. Pentru ca, trebuie spus, nici un termen nu poate fi inteles si asimilat pina la capat daca nu antreneaza si corelativul sau. Asadar, identitatea nu poate fi asumata coerent daca nu este luata in calcul si alteritatea, diferenta care se instituie la nivelul propriului sine sau se afirma in relatie cu ceilalti.
Spectacolele prezentate in recent incheiata