Un mic dejun echilibrat si complet este esential pentru întreaga familie. Desi niciun aliment nu alcatuieste un mic dejun perfect, exista câteva realitati confirmate despre cerealele integrale, care le transforma într-o alegere ideala pentru mentinerea unei stari de sanatate optime. "Se recomanda cereale integrale la micul dejun datorita continutului crescut de fibre, fortifierii cu vitamine si minerale si aportului scazut de calorii si grasimi saturate. Însa, pentru acoperirea tuturor principiilor nutritive, un mic dejun complet ar trebui sa contina, pe lânga cereale integrale, lapte si produse lactate (furnizeaza proteine de calitate superioara, calciu, vitaminele D si A) si fructe proaspete (principala sursa de vitamina C necesara cresterii rezistentei organismului la actiunea agentilor infectiosi sau toxici)", explica conf. dr. Gabriela Radulian de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Nicolae Paulescu".
Beneficiile consumului de cereale integrale
"Produsele cerealiere nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica a întregii familii, deoarece ele sunt situate chiar la baza "piramidei alimentelor", cu un aport recomandat de 6-10 portii/zi, din care cel putin 3 portii sa fie reprezentate de cereale integrale (US Dietary Recommendations, 2004)", precizeaza conf. dr. Gabriela Radulian. Prin consumul regulat de cereale integrale, datorita continutului lor de substante nutritive esentiale, se poate obtine un efect pozitiv asupra starii de sanatate. Astfel, fibrele alimentare previn constipatia, scad incidenta cancerului de colon si a celui de sân, reduc nivelul colesterolului si scad trigliceridele sanguine. Fibrele alimentare, datorita capacitatii mari de absorbtie a apei, cresc volumul alimentelor ingerate si determina o senzatie de satietate precoce. Antioxidantii si fitonutrientii din cerealele integrale reduc riscul de aparitie a