» Producatorii de droguri inventeaza pe banda rulanta noi varietati de amfetamine – de tipul ecstasy.
» Pana la depistarea lor de catre autoritati si includerea pe lista substantelor interzise, fac ravagii printre consumatorii de droguri.
» Recent, dealerii au scos la vanzare, "drug-designer"-ele, substante cu acelasi calitati ca ale drogurilor "usoare", dar care, pana una-alta, nu sunt interzise detinerii.
"Au aparut pe piata, cam de un an, asa-numitele «drug-designer» care au acelasi efect terapeutic ca si drogurile, dar care nu sunt supuse controlului. Adica nu sunt interzise la detinere", spune comisarul-sef Marioara Marian, sefa Laboratorului Central de Analiza si Profil al Drogurilor, Precursori din cadrul Directiei Antidrog (DA) a IGP. "In special e vorba de substante care inlocuiesc pastilele de tip ecstasy, adica toti derivatii de amfetamina, care este un stimulent al sistemului nervos central, iar zeci de derivati din categoria ecstasy au un efect halucinogen", explica Marioara Marin, chimista experta in droguri de mai bine de 20 de ani. Daca o vezi, ai crede mai degraba ca este specialista in retete culinare, nicidecum in cocktail-uri de droguri.
"Drogul e cel care da dependenta"
La inceput in compozitia pastilei de ecstasy a fost introdus un nou derivat de amfetamina, pentru ca ulterior "drug-designer"-ul sa ramana singur. Iar acesta nu intra sub efectul Legii 143/2000, privind regimul, consumul si traficul de droguri. Iar cum legea romaneasca este aliniata legilor europene, doar in momentul in care se va stabili ca un nou drog sa fie introdus in lista Romania il va introduce. Mai mult, "consumul de «drug-designer» nu produce un sevraj insuportabil incat sa ajunga la spital", adauga specialista Marioara Marian. "Chimistii producatorilor de droguri, din laboratoarele clandestine, de mare valoare profesionala, mo