Produsele de panificaţie, vinul dulce şi alimentele bogate în grăsimi ar trebui excluse din dieta zilnică. Diabetul este o afecţiune care nu impune un stil de viaţă restrictiv şi rigid. Produsele de panificaţie, vinul dulce şi alimentele bogate în grăsimi ar trebui excluse din dieta zilnică.
Diabetul este o afecţiune care nu impune un stil de viaţă restrictiv şi rigid. În schimb, persoanele cu această boală trebuie să mănânce în cantităţi moderate şi numai produse sănătoase, pentru a păstra nivelul glucozei din sânge în limite normale. De aceea, fiecare diabetic ar trebui să aibă o dietă personalizată, stabilită de un nutriţionist.
Nivelul zahărului din sânge (glicemia) are efecte atât asupra senzaţiei de foame, cât şi asupra energiei din organism. În funcţie de acest nivel, grăsimile din corp sunt arse sau se depozitează. Glucoza este cea mai importantă sursă de energie din corpul nostru.
Cantitatea ei diferă în funcţie de ceea ce mâncăm. De exemplu, consumarea produselor de panificaţie provenite din cereale rafinate, care nu conţin fibre alimentare, determină creşterea nivelului de glucoză, dar şi suprasolicitarea pancreasului. Secreţia de insulină în exces produce stări de oboseală, dar şi dorinţa de a mânca din ce în ce mai mult.
În schimb, o dietă cu alimente ce au un conţinut glicemic scăzut (precum fructele, legumele sau produsele lactate) sunt săţioase şi bogate în nutrimente. Atenţie! Uneori alimentele sărace în glucide pot avea un conţinut ridicat de grăsimi.
Pe de altă parte, trebuie acordată o atenţie deosebită modului de preparare a alimentelor, dar şi felului în care acestea sunt combinate între ele. Spre exemplu, merele mâncate cu coajă au un indice glicemic mai scăzut decât dacă ar fi consumate decojite. În cazul unei persoane cu diabet, cantitatea de glucide ce nu trebuie depăşită zilnic este stabilită de un specia