Deşi braşovenii se plâng că cheltuie din ce în ce mai mult pe alimentele de bază, statisticienii ne spun că doar ni se pare că preţurile au crescut
Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică Braşov, în primele zece luni ale acestui an alimentele s-au scumpit cu doar 6,9%, asta în ciuda faptului că braşovenii cheltuie din ce în ce mai mult pe alimente, dar consumă la fel sau mai puţin decât anul trecut.
Potrivit datelor statisticienilor braşoveni, cel mai mult s-a scumpit uleiul alimentar, care costă cu 35,49% mai mult decât în decembrie 2006. Fasolea s-a scumpit, de asemenea, faţă de anul trecut, cu 28,69%, în timp ce alte legume şi conserve de legume s-au scumpit cu 26,24%. Fructele proaspete s-au scumpit şi ele cu aproape 25% faţă de decembrie 2006.
Produsele de morărit s-au scumpit, de asemenea, cu 11,5%, în timp ce produsele de morărit au „beneficiat” de o scumpire cu doar 8,51%, susţin statisticienii, deşi în magazine preţul pâinii este de două ori mai mare decât la finele anului trecut.
Cartofii pot fi cumpăraţi, potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Statistică, la preţuri cu 17,57% mai mari decât anul trecut, scumpiri semnificative înregistrându-se şi la citrice şi alte fructe meridionale, care costă mai mult cu 10,61% decât anul trecut.
Carnea s-ar fi ieftinit
Statisticienii ne dau şi veşti bune. Cum ar fi cea potrivit căreia carnea de bovine şi de porcine s-a ieftinit. Nu cu mult – cu 0,42% şi, respectiv, 2,79%. Dar important este că s-a ieftinit, potrivit datelor comunicate statisticienilor. Ba chiar, ouăle s-au ieftinit cu 12,87%. Este şi normal – preţurile acestora nu cresc decât de sărbători.
În rest, înregistrăm scumpiri mai puţin semnificative, cum ar fi de 3,66% la carnea de pasăre, 0,72% la preparate din carne, 1,55% la conserve din carne, 4,22% la brânză, 3,37% la unt, 2,06% la zahăr şi 2,0