Pentru ca organismul sa nu sufere dezechilibre nutritionale dieta de post trebuie sa contina toate elementele unei alimentatii vegetariene echilibrate, a declarat, miercuri, pentru NewsIn, nutritionistul Lygia Alexandrescu, lector la Facultatea de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti.
Pentru perioada postului Craciunului, nutritionistul recomanda credinciosilor practicanti sa consume in primul rand cereale integrale: grau, orez, porumb, secara, si produse vegetale de culoare verde inchis: broccoli si spanac.
Meniul de post este bine sa contina si: fasole, cartofi, linte, mazare, conopida, naut, nuci, alune, seminte de susan, floarea-soarelui, dovleac.
Specialista mai recomanda si consumul de produse din soia precum: pateul de soia, tofu si laptele de soia.
Conform Lygiei Alexandrescu, cerealele sunt categoria de alimente care ar trebui sa constituie baza dietei vegetariene deoarece furnizeaza energie si sunt o sursa de glucide, fibre, fier si vitamina B.
Dupa perioada postului, nutritionistul avertizeaza ca trebuie ponderat consumul de alimente, precum si felul in care sunt combinate diferite feluri de mancare pentru a se evita disconfortul gastrointestinal.
Pentru aceasta, este bine ca mancarurile de Craciun sa fie servite distantat la cel putin o ora, deoarece in acest fel stomacul are timpul necesar digestiei, inainte de a se introduce o noua cantitate de mancare in organism. Aceasta este principala masura de preventie impotriva indigestiei, in opinia nutritionistului. Medicul recomanda ca meniurile sa fie compuse din gustari usoare.
O portie medie ar trebui sa aiba in total 300 de grame: 150 de grame de proteine (carne) si 150 de grame garnitura, pentru a se evita problemele gastrointestinale.
Este de evitat consumul in exces a bauturilor de tipul sucului de portocal