Orice tara care se respecta este atenta sa nu exporte materii prime. Cum ar fi lemn, minereu etc., etc. Noi suntem vechi exportatori de lemn neprelucrat. Prin anii ‘80, exportam cu oarecare succes rosii, in niste ladite foarte cochete. N-a trecut mult si s-a aflat ca acestea erau achizitionate in cateva tari europene pentru scandurelele din care erau facute laditele. Tot asa, unii spuneau ca Volgile, automobilele pe care rusii sovietici le copiasera dupa nu stiu ce Opel, sunt importate pe undeva prin America de Sud pentru metalul caroseriei. Functiona, asadar, un model comunist de la centru.
In cazul oamenilor – ca si astia se exporta – grija statelor este inversa: nu cumva sa exporti "materie finita", adica specialisti de inalta calificare. Ministrul Sanatatii a amenintat acum cateva luni cu o lege de tip stalinist pentru a stavili plecarea masiva a medicilor specialisti in strainatate, acum, ca diplomele romanesti sunt recunoscute in Europa. Domnia sa avansa ideea de a li se cere medicilor care vor sa-si ia lumea in cap restituirea cheltuielilor pe care statul le-ar fi facut cu studiile lor. Modelul mental este evident, oricat de liberal s-ar da dl ministru al Sanatatii: pe vremea lui Ceausescu – mai stie, cred, multa lume – se stabilise un tarif pentru rascumpararea diferitilor specialisti care nu se prezentau la post, chiar ramanand in tara, plus cel pentru aceia care intentionau sa paraseasca Romania Socialista. Conform acestuia, pretul unui medic era mai mare decat acela al unui agronom, cat despre cel al unui fizician atomist, mai bine sa nu mai vorbim.
Pe de alta parte, sigur ca e regretabil pentru orice stat care isi pierde specialistii, materia cenusie, ca nu stie sa-i/sa o pastreze. Evident, acum, cand Romania nu mai e in lagarul socialist, ci in Uniunea Europeana, legea dlui Nicolaescu ar suna, vorba dlui Roman, "ca dracu’". Dar