Românii continuă să aibă un simţ al proprietăţii destul de bine conturat. Majoritatea populaţiei deţine în acest moment în proprietate casa în care locuiesc, fiind totodată dispuşi să
Românii continuă să aibă un simţ al proprietăţii destul de bine conturat. Majoritatea populaţiei deţine în acest moment în proprietate casa în care locuiesc, fiind totodată dispuşi să investească, în medie, 20.000 de euro.
40% din români doresc să-şi crească standardele de locuit fie prin cumpărarea unei case sau a unui apartament nou, fie prin reconstrucţia proprietăţii deţinute, reiese dintr-un studiu realizat de GE Money, divizia de servicii financiare de retail a General Electric, în cinci ţări din Europa Centrală şi de Est. Potrivit acestuia, în Cehia, Polonia, România, Rusia şi Ungaria, populaţia locuieşte cu precădere în apartamente sau case proprietate personală.
Această tendinţă se observă însă mai ales în România şi Ungaria, unde 80% din repondenţi au locuinţe proprii. Doar pentru 20% din români, nevoia de a avea o locuinţă în proprietate personală reprezintă al doilea motiv ca importanţă pentru schimbarea condiţiilor de locuit.
Potrivit studiului realizat în perioada august-septembrie a acestui an, mai mult de jumătate din români iau în calcul varianta unui împrumut de la o instituţie financiară, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuit.
Românii şi ruşii sunt astfel dispuşi să investească, în medie, 20.000 de euro, întrucât doi din cinci români locuiesc în acest moment în case cu suprafeţe cuprinse între 50 şi 75 mp, în timp ce doar unul din cinci deţine o locuinţă între 75 mp şi 100 mp.
"Când vine vorba de parametrii noii locuinţe, aproximativ 40% din români spun că şi-ar dori o casă sau un apartament cu suprafaţa de peste 100 mp, în timp ce 25% s-ar mulţumi cu o locuinţă de 75-100 mp", se precizează în comunicatul GE Money.