La 23 de kilometri de municipiul Ploiesti si 14 kilometri de Campina este situata una dintre cele mai frumoase localitati din tara, comuna Floresti. Localitatea are adanci radacini in istorie. Prin imprejurimi, arheologii au descoperit resturi de ceramica romana si monede cu chipul imparatului Traian. Exista informatii ca, inca din secolul al XV-lea, exista aici o populatie de agricultori.
In satul Calinesti s-a stabilit un boier cu acest nume, din partile Argesului. Dupa el s-au mutat aici numerosi negustori care au transformat localitatea intr-un adevarat targ.
In 1640, Mihai Spatarul a construit aici o biserica. Fiica boierului Calinescu, casatorita cu generalul grec Mavros, construieste conacul Cantacuzino. Denumirea provine de la ginerele cu care isi casatoreste fiica. Din aceasta familie avea sa se nasca mai tarziu eminentul medic Ion Cantacuzino, intemeietorul Institutului de Seruri si Vaccinuri din Bucuresti.
Numele localitatii vine de la frumosul parc cu flori pe care l-a infiintat boierul locului. S-a dezvoltat si s-a extins datorita exploatarii titeiului si a carbunelui si, mai tarziu, infiintarii fabricii de prelucrare a cauciucului.
A fost si un punct strategic militar, aici aflandu-se o armata stabila a Domnului Tarii Romanesti si tot aici principele Alexandru Ioan Cuza a infiintat o tabara militara pentru contracararea eventualelor invazii otomane, de fapt germenele viitoarei armate nationale. Primarul comunei, Eugen David, a crezut de cuviinta sa se inspire din arhitectura vremurilor intrate in istorie.
Daca familia Cantacuzino a locuit si a consolidat conacul construind si Micul Trianon, atunci toate cladirile publice au fost proiectate potrivit arhitecturii Cantacuzinilor. Asa s-a construit noua primarie, dispensarul si scolile noi, strajuite de stalpi de piatra si fier forjat, precum si drumul cu ale