Postul Crăciunului - care presupune în primul rând credinţă, iubire şi înfrânare - înseamnă şi asumarea liberă a unui regim alimentar mai strict. Pentru a "acorda" cât mai bine Postul Crăciunului - care presupune în primul rând credinţă, iubire şi înfrânare - înseamnă şi asumarea liberă a unui regim alimentar mai strict.
Pentru a "acorda" cât mai bine canoanele religioase la "canoanele" alimentaţiei sănătoase, am cerut şi sfatul unui nutriţionist care să explice cum pot fi respectate mai sănătos cerinţele postului ortodox.
Prof. dr. Constantin Ionescu-Târgovişte, directorul Institutului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "N.C. Paulescu" din Bucureşti, recomandă ca, înainte de vârsta de 16 ani, copiii să nu postească. "Postul nu este recomandat în perioada de creştere.
Copiii au nevoie de proteine de origine animală - din lapte, brânză, ouă şi carne. Dacă, timp de 40 de zile, copilul posteşte, pot să apară întârzieri în creştere, dar şi în dezvoltarea intelectuală ulterioară a acestuia", explică dr. Târgovişte.
Tinerii care au depăşit această vârstă pot posti, însă cu mare grijă. Aportul de proteine provenite din carne şi brânzeturi trebuie înlocuit cu alte proteinele din alte alimente, cum ar fi: fasole boabe, mazăre linte, ciuperci, soia - din care se pot prepara şniţele, chifteluţe, în diverse combinaţii cu legumele. Mâncărurile realizate din aceste alimente pot fi alternate pentru a exista şi o diversificare a meniului.
În plus, deoarece conţin foarte multe proteine, în perioada postului sunt recomandate nucile şi alunele, care, prin vitaminele uleiurile vegetale şi proteinele pe care le conţin, compensează lipsa cărnii, ouălor şi lactatelor din alimentaţie. Pâinea, la rândul ei - mai ales cea integrală - este recomandată deoarece conţine proteine care provin din drojdia de bere şi din făină.
Cocktail de salate