Presa internationala relateaza despre alegerile pentru Parlamentul European si referendumul pentru votul uninominal desfasurate duminica in Romania, remarcand prezenta scazuta la urne.
Agentia France-Presse a tratat subiectul alegerilor pentru Parlamentul European in regim de urgenta, difuzand o alerta la ora anuntarii rezultatelor exit-pollurilor, urmata de trei stiri, din ce in ce mai bogate in amanunte si o sinteza si, seaparat, stirea demisiei lui Corneliu Vadim Tudor din Parlament.
AFP a citat sondajul comandat de Realitatea TV (participare deosebit de scazuta 27,29% cu doua ore inainte de incheierea scrutinului), potrivit caruia PD a obtinut 31,5% din voturi, PSD 21,1%, PNL 15,6%, si pe cel comandat de Antena 3, cu rezultate similare.
Agentia a difuzat si reactiile liderilor politici dupa rezultatele exit-pollurilor. "Acest scrutin confirma ca suntem cei mai puternici in Romania", a declarat presedintele PD, Emil Boc. Desi s-au clasat pe pozitia a treia, liberalii si-au exprimat si ei satisfactia, premierul Calin Popescu Tariceanu spnand ca rezultatele lor au "depasit toate asteptarile". "Este o seara magnifica, ce demonstreaza ca romanii au incredere in proiectele noastre", a spus Tariceanu, citat de AFP.
Doar PLD si UDMR au mai intrat in PE, cu 6,9%, respectiv 6,2%. In schimb, Partidul Romania Mare nu a obtinut decat 3,4% din voturi, rezultate fara precedent de slabe pentru o formatiune care, in 2000, devenea a doua forta politica a tarii, iar presedintele sau, senatorul Corneliu Vadim Tudor, se califica in turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Acelasi esec pentru populistii din Partidul Noua Generatie, PNG, condusi de patronul clubului de fotbal Steaua Gigi Becali, care a obtinut in jur de 4,2% din voturi.
AFP citeaza presa romana, potrivit careia dupa alegeri sunt posibile mai multe scenarii