• Deprecierea leului din ultima perioada afecteaza pretul alimentelor • Mai mult, producatorii sustin ca preturile vor creste in continuare daca leul continua sa se deprecieze
Pretul laptelui la producatori va creste cu aproximativ 10-15 la suta, de la inceputul anului viitor, din cauza scumpirii furajelor si a secetei. De asemenea, deprecierea leului din ultima perioada afecteaza produsele din import care determina scumpirea produselor alimentare. "Principalele cauze ale scumpirii laptelui sunt seceta si cresterea pretului la furaje. Deprecierea leului cu 15 la suta este o alta cauza in conditiile in care pe piata alimentara romaneasca, 70 la suta din materia prima este importata. Importatorul platea acum zece zile 33 mii lei (3,3 RON) pentru un Euro, iar acum Euro a trecut de 36 mii lei (3,6 RON). Este clar ca trebuie sa dea mai multi bani, indiferent ca este materie prima sau produs finit. Aceasta depreciere a leului se va regasi si in preturile alimentelor", a afirmat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara.
Mai mult, producatorii sustin ca preturile vor creste in continuare daca leul continua sa se deprecieze, iar materia prima va fi epuizata. O alta cauza a scumpirii produselor alimentare in aceasta perioada sunt Sarbatorile de iarna, care impulsioneaza comerciantii sa ridice preturile pentru a-si mari profiturile. Producatorii de lapte au anuntat ca scumpirea laptelui este cauzata, in principal, de majorarea preturilor la furaje si la carburanti. Anul viitor aduce si schimbari importante pentru comerciantii de lapte si produse lactate. Potrivit unui proiect de ordin al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), de la intai ianuarie 2008, micii producatori pot comercializa produse primare, respectiv lapte, branza, carne, la nivel natio