Oamenii au invatat cu mii de ani in urma ca, daca isi pregatesc carnea inainte s-o manance, nu se mai imbolnavesc de anumite boli. Dupa un timp au inceput sa gateasca legumele si fructele, ajungand in final sa transforme gatitul in arta. Nutritionistii de astazi ne sfatuiesc sa ne intoarcem la origini si sa mancam legumele si fructe proaspete. Care sunt motivele, aflati din articol.
1. Ati observat ca atunci cand mancati fructe si legume crude, aveti tendinta sa va saturati mai repede, decat in cazul in care consumati mancare gatita? Unii oameni de stiinta considera gatitul ca fiind toxic, pentru ca distruge valoarea nutritiva a alimentelor: vitaminele, proteinele, grasimile si enzimele care fac bine la digestie. Cu cat mancati mai multe vegetale, cu atat veti avea mai multa energie, pentru ca acest tip de hrana confera organismului nutrientii, apa si fibrele necesare.
2. O alta calitate a legumelor si fructelor prospete este aceea ca sunt gustoase si fara sa le puneti sare, zahar sau condimente care pot irita stomacul sau alte organe.
3. Nu va ia mult timp sa le pregatiti. Chiar si un copil de 6 ani se poate servi singur.
4. Nu trebuie sa le mancati cu grija sa nu va frigeti sau ardeti. Nu sunt un pericol nici pentru copii.
5. Daca mancati fructe si legume crude puteti preveni, incetini sau chiar stopa anumite boli cronice, cum ar fi cele de inima sau chiar cancerul. Nu uitati ca atunci cand consumatio mancare gatita, nu faceti altceva decat sa va nenorociti celulele cu radicali liberi, care determina aparitia cancerului.
6. Fructele si legumele proaspete ne ajuta sa ne pastram sanatatea. Ne pot feri de raceli, gripa, pojar etc.
7. Atata timp cat combinati cum trebuie fructele si legumele proaspete cu alte alimente, nu veti mai suferi de arsuri la stomac, indigestie sau constipat