Femeile care beau in fiecare zi patru pahare de vin prezinta o concentratie mai mica de substante inflamatorii in vasele de sange si au o activitate cardiaca mai buna, in comparatie cu celelate femei, sustine un raport al unei echipe de cercetatori spanioli, publicat in American Journal of Clinical Nutrition, informeaza Reuters Health.
In opinia autorilor studiului, vinul rosu are un efect antiinflamator mai puternic decat cel alb, iar cei care consuma vin in cantitati moderate au si o cantitate mai mare de colesterol pozitiv, HDL.
Echipa condusa de profesorul Emilio Sacanella de la Universitatea din Barcelona s-a concentrat aupra analizarii efectelor vinului asupra inflamatiilor venelor, cauzate de agresiuni ca fumatul, colesterolul si grasimile care se depoziteaza pe peretii vaselor de sange.
Cercetarea a constat in selectarea a 35 de voluntare sanatoase care beau zilnic vin rosu. Fiecare femeie a fost rugata sa aiba o dieta sanatoasa timp de o luna, dar fara sa consume vin rosu.
Dupa aceasta perioada, subiectele au avut timp de o luna o dieta in care femeile au baut au baut cate un pahar de vin rosu dupa masa de pranz si dupa cina.
In cea de a treia luna a cercetarilor, voluntarele au urmat aceeasi dieta sanatoasa dar paharul de vin rosu dupa masa de pranz si dupa cina a fost inlocuit cu un pahar de vin alb.
La finalul cercetarilor, echipa de oameni de stiinta a observat ca HDL-ul, cunoscut drept colesterolul pozitiv a crescut in organismul femeilor dupa ce au consumat vin, iar nivelul unor substante inflamatoare pentru vasele de sange a scazut. Ei au observat ca efectul a fost mai puternic atunci cand s-a consumat vin rosu, in comparatie cu vinul alb.
Profesorul Sacanella considera ca efectul benefic al vinului rosu s-ar putea datora concentratiei mari de polifenoli care au efect