Pictura originală din secolul al XIV-lea se degradează din cauza apei care s-a infiltrat în pereţi. Sursa: Foto: Sorin Badea
Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc“ de la Curtea de Argeş, construită în secolul al XIV-lea, este cel mai important monument din sudul Europei din punct de vedere al picturii murale. La exterior, monumentul arată bine conservat, însă în interior pictura a început să se degradeze.
Pânza freatică trebuiecoborâtă cu 2,5 metri
Din 1977 şi până în 2002, biserica a fost înconjurată de schele pe exterior. „Primele schele au fost montate după cutremurul din 1977, când monumentul a avut de suferit. Abia am reuşit să le dăm jos şi să terminăm lucrările“, povesteşte arhitectul Florin Scărlătescu, directorul Muzeului Curtea de Argeş, instituţie care administrează Biserica Domnească.
Între timp, Ministerul Culturii a dat bani şi pentru iluminatul ornamental, astfel încât monumentul să fie mai bine pus în valoare. Dacă pe afară lucrurile par să stea bine, înăuntru nepăsarea e la ea acasă.
În biserică se infiltrează apa, iar pe sub ferestre curg mici pârâiaşe. Specialiştii au ajuns la concluzia că pânza freatică este mult prea aproape de suprafaţă şi că trebuie făcut ceva.
Ministerul Culturii şi Cultelor a realizat un proiect în valoare de un miliard şi jumătate de lei vechi prin care trebuia să se rezolve problema infiltraţiilor. O firmă din Mediaş, SC Flowtex Technology SRL, a câştigat licitaţia organizată de minister, urmând ca lucrările să fie terminate până pe 31 decembrie 2006.
Conform proiectului, trebuie făcut un drenaj, astfel încât pânza freatică să fie coborâtă la 2,5 metri, apa să nu mai urce pe zidurile monumentului, iar pictura să se păstreze în stare bună.
Lucrări neterminatesau prost executate
„Am făcut recepţia doar la element