În lipsa unei substanţe cum este leptina, oamenii simt nevoia să mănânce mult. Sursa: Foto: Hepta
Leptina, hormonul care controlează senzaţia de foame, este responsabil şi pentru pofta de mâncare exagerată, arată un studiu al cercetătorilor britanici, publicat de „Forbes“. Descoperirea ar putea ajuta la realizarea unor tratamente mult mai eficiente împotriva obezităţii, apreciază cercetătorii.
„Unii oameni au tendinţa să mănânce mult pentru că iubesc mâncarea, iar această dorinţă de a mânca exagerat este influenţată de hormoni specifici şi de anumite substanţe din creier“, explică Paul C. Fletcher, de la Departamentul de Psihiatrie al Universităţii Cambridge, Addenbrooke’s Hospital.
Declanşeazăsenzaţia de saţietate
Leptina este produsă de celulele grase şi circulă prin sânge până ajunge la creier, unde reduce senzaţia de foame şi aduce senzaţia de saţietate. Medicul Paul C. Fletcher şi echipa sa au studiat, printre altele, două persoane cu boli genetice rare, al căror organism nu producea leptină. Aceste persoane, povestesc cercetătorii, se hrăneau cu cantităţi uriaşe de mâncare, chiar şi cu acele produse care nu le plăceau în mod special, şi erau, evident, obeze. După ce au fost tratate cu leptină, au mâncat mai puţin şi au slăbit.
Tratamente pentru obezitate
Cercetătorii au studiat şi modul în care cele două persoane alegeau mâncarea şi au observat că era stimulată o parte a creierului numită regiune striatală. Mai exact, este vorba despre regiunea nucleului accumben, responsabilă cu „scanarea“ alimentelor de care erau atraşi pacienţii incluşi în studiu.
După ce au primit leptină, regiunea respectivă a funcţionat la capacitate scăzută, iar creierul a răspuns altfel, regiunea striatală fiind activată mai mult de alimentele pe care pacienţii le agreau. În plus, cele două perso