>> Noul guvern laburist, care a depus jurământul ieri la Canberra, semnalează schimbări radicale de politică externă, ce ar putea influenţa jocul puterilor în regiune . Australia, o ţară >> Noul guvern laburist, care a depus jurământul ieri la Canberra, semnalează schimbări radicale de politică externă, ce ar putea influenţa jocul puterilor în regiune .
Australia, o ţară în general "uitată de lume", a beneficiat ieri de o rară mediatizare în presa internaţională. Învestirea în funcţie a noului cabinet laburist, după 11 ani de guvernare conservatoare, nu a trecut neobservată, mai ales că a fost urmată, la numai câteva ore, de semnarea istorică a protocolului Kyoto.
Noul guvern laburist al lui Kevin Rudd mai pregăteşte o măsură, care reflectă momentul de cotitură
în politica externă: retragerea trupelor combatante din Irak.
La numai câteva ore după depunerea jurământului în calitate de al 26-lea premier al Australiei, Kevin Rudd a ratificat protocolul Kyoto. Gestul este o întoarcere la 180 de grade faţă de politica de lungă durată a predecesorului său John Howard şi izolează SUA, care rămân astfel singura economie majoră ce boicotează pactul. Nu este singura schimbare avută în vedere de noua putere de la Canberra.
Rudd a promis retragerea trupelor combatante din Irak, o mişcare ce indică schimbarea de atitudine faţă de SUA şi faptul că George W. Bush şi-a pierdut ultimul aliat în invazia Irakului. Rudd este decis să aducă acasă, în prima jumătate a anului 2008, cei 550 de soldaţi combatanţi pe care Australia îi are în Irak. El a avertizat opoziţia să nu încerce să blocheze această decizie în parlament. Rudd a spus că se va întâlni cu ambasadorul american în Australia, Robert McCallum, pentru a discuta retragerea.
"Cea mai mare eroare"
Australia lui John Howard a fost un suporter al invaziei Irakului, condusă de SUA, şi