Cu recolte-record, Rusia şi China vor majora preţul grâului.
Eliminarea taxei de 95 de euro pe tona de grâu plătită de importatorii români va fi contrabalansată de scumpirea cerealelor în Rusia şi China, astfel încât pâinea produsă la noi va continua să se scumpească.
O eventuală decizie a Comisiei Europene de suspendare a taxelor de import pentru cereale (care urmează să fie aprobată oficial în 18 decembrie, la reuniunea Consiliului de Miniştri) ar duce, teoretic, la scăderea preţului la pâine în România.
Rusia şi China, care au avut în această toamnă cele mai bune recolte la cereale din ultimii ani şi care devin astfel principalele furnizoare de grâu, au anunţat însă creşteri semnificative de preţuri.
Şi Americile ies din calcul, întrucât costurile cu transportul s-au dublat în ultima jumătate de an, potrivit preşedintelui Rompan, Aurel Popescu. Ruşii au anunţat că recolta de 81 de milioane de tone de cereale din 2007 este cea mai bună din ultimii cinci ani. În paralel, autorităţile ruseşti au avertizat că vor aplica o taxă de export de 20 de euro pe tonă şi că vor mai mări preţul grâului. China a raportat jumătate de milion de tone de cereale, cu circa 20% peste estimări, însă transportul din Asia ridică preţul grâului la un nivel comparabil cu cel din Europa.
Preţurile alimentelor,mai mari cu 37%
Tona de grâu costă în prezent circa 260 de euro, faţă de 200 de euro în urmă cu jumătate de an. „Cel puţin pentru România influenţele eliminării taxei vor fi minore, pentru că rămân de plătit cheltuielile cu transportul şi taxele navale şi de port, costuri care depăşesc nivelul actual al taxei de import“, afirmă reprezentanţii producătorului de pâine Vel Pitar, citaţi de Mediafax.
Producătorii din panificaţie au început să scumpească pâinea din lunile iulie-august, cu până la 30%