» Ambitia de a intra in boardul liderului pietei bancare sparge solidaritatea SIF-urilor si le tine deoparte de orice decizie majora.
» SIF-urilor le-ar conveni ca Erste sa transeze disputa, insa austriecii refuza sa arbitreze si conduc singuri banca.
De mai bine de un an, orgoliile si ambitia de a intra in boardul Bancii Comerciale Romane (BCR) au spart solidaritatea de monolit a celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) si au lasat practic toate deciziile privind soarta liderului pietei financiare romanesti in mana austriecilor de la Erste Bank. Astfel, cei cinci sefi ai celor mai puternice companii de investitii financiare au aflat din presa despre demisia fostului director executiv al bancii, Nicolae Danila, si nu mai au un cuvant de spus decat in adunarea actionarilor, unde li se prezinta bilantul. In preajma sarbatorilor boardul BCR se va intruni, insa sefii SIF-urilor sunt dezbinati in chestiunea alegerii a doar doi membri.
Erste decide tot
Cele cinci SIF-uri, care detin impreuna peste 30% din capitalul BCR, au impus listarea bancii la Bursa, pentru a-si asigura exitul si conditia ca anumite decizii importante, de tipul fuziunilor, reorganizarilor sau al majorarilor de capital, sa nu poata fi luate fara acordul lor. Companiile financiare au dreptul la doua locuri din cele sapte ale Consiliului de Supraveghere. Presedintele executiv al grupului financiar Erste, Andreas Treichl, care conduce si consiliul de supraveghere al BCR, nu are nici o problema in functionarea boardului, care se intruneste lunar, deoarece poate adopta mai toate deciziile cu majoritate simpla, de patru voturi. Este exact numarul de membri pe care-l va avea, incepand din 10 decembrie, si boardul BCR, dupa ce Daniel Daianu va renunta la pozitie deoarece va pleca la Bruxelles ca europarlamentar.
Cand mandatele celor doi reprezentanti SIF,