"Un măr pe zi ţine medicul departe de casă", spune un vechi proverb românesc. Înţelepciunea populară este încă o dată confirmată de specialiştii în nutriţie care propun nutriterapia ca "Un măr pe zi ţine medicul departe de casă", spune un vechi proverb românesc. Înţelepciunea populară este încă o dată confirmată de specialiştii în nutriţie care propun nutriterapia ca formă de tratament şi prevenire a bolilor şi infecţiilor sezonului rece.
Vitamina C este "vedeta" protecţiei împotriva răcelilor şi a infecţiilor, deoarece stimulează imunitatea şi combate radicalii liberi. Cantităţile recomandate sunt de 120 de miligrame pe zi (echivalentul a două portocale), iar pentru fumători, 1 gram pe zi. În afară de citrice (lămâi, portocale, grapefrut), cel mai mare conţinut de vitamina C îl are pătrunjelul - 200 miligrame la 100 de grame, kiwi - 94 mg la 100 g, varza - 60mg la 100 g.
Vitamina A (betacarotenul), cunoscută mai ales ca vitamina ochilor şi a pielii, este indispensabilă pentru buna funcţionare a imunităţii. Cantităţile recomandate trebuie să fie de minimum 800-1.000 mg pe zi, din care o treime sub formă de betacaroten (aproximativ 100 g de morcovi cruzi). Campion imbatabil în privinţa conţinutului de betacaroten este morcovul, cu 10.000 mg la 100 g, urmat de spanac, cu 6.000 mg la 100 g, broccoli cu 2.500 mg la 100 g, pepene cu 2.000 mg la 100 g, roşii, cu 600 mg la 100 g.
Unul dintre cele mai importante microelemente din organism este zincul, supranumit şi "ucigaşul de viruşi". Carenţa de zinc poate duce la scăderea rezistenţei organismului în faţa infecţiilor. Este una dintre cele mai eficiente substanţe împotriva guturaiului. Doza zilnică recomandată este de 15-30 mg şi de 30-60 mg pentru femeile însărcinate. Cea mai mare cantitate de zinc se găseşte în scoici (80 mg/100 g), carnea de vacă (10 mg/100 g), fasole (2 mg/100 g).
Sele